جوهره فصل 1 : مولکولهای زیستی
توانایی تنیدن تار در عنکبوت ارثی است (DNA) و جنس آن از پروتئین است و از غددی باب زیر روی شکمی تولید می شود . اسم تارتن دارای بخشهای تار و مهره و تا 4 برابر توانایی افزایش طول و کشسانی دارد . در اقبال مهر، تار پیچ و تاب می خورد و نیز در این قسمت ماده چسبناک وجود دارد .
گوناگونی DNA و پروتئین زمینه ساز گوناگونی جانداران است .
ظرفیت یعنی تعداد پیوند کوالانسی که یک اتم می تواند حرف اتم های دیگر برقرار کند .
موادی که در قالب خود فقط دارای اتم های کربن و هیدروژن باشند ، هیدرو کربن نامیده می شوند . ساده ترین هیدرو کربن ها متان (CH4) است .
به مولکولهایی که بسیار ارجمند باشند درشت مولکول گفته می شود . مولکولهای زیستی از سنخ بدرام مولکول هستند این مولکولها از اتصال تعداد زیادی واحد های کم و بیش یکسانی به نام مونومر تشکیل شده اند بنابراین به آنها پلی مر گفته می شود .
از اتصال مونومر ها که زیاد متنوع نیستند ، بدرام مولکول هایی بوجود می آیند که بسیار متنوع و دیگرسان هستند .
برای اتصال مونومر ها به یکدیگر واکنشی به نام همنهاد
آبدهی رخنه می دهد که باب آن آب تولید می شود و انرژی مصرف می شود .شکر ها سه دسته اند 1- مونو ساکارید ها ( تک قندی ها ) 2- دی ساکاریدها ( تاخت قندی ها ) 3- پلی ساکارید ها ( چند قندی ها ) .
تک قندی ها خود بر اصل تعداد کربن سنخ بندی می شوند که مهمترین دسته های آنها : هگزوزها ( 6کربنه ها ) و پنتوزها (5کربنه ها ) هستند .
مهمترین پنتوزها : ریبوز و دئوکسی ریبوز است در ساختمان RNA و دئوکسی ریبوز که نسبت به ریبوز یک اتم اکسیژن کمتر دارد باب ساختمان DNA به پیشه می جریان . همچنین ریبوز باب بنا ATP که مولکول ناقل انرژی است شرکت دارد . بنابر این این قندها نقش ساختمانی دارند . مهمترین هگزوزها : 1- گلوکز 2 فروکتوز 3- گالاکتوز هستند . که همگی نقش انرژی زایی دارند . گلوکز و فروکتوز باب میوه های شیرین و گالاکتوز در شیر یافت می شوند.
مهمترین دو قندی ها عبارتند از : 1- ساکارز
2-لاکتوز 3- مالتوز که:
ساکارز _ گلوکز
+ فروکتوز
لاکتوز _ گلوکز + گالاکتوز
مالتوز _ گالاکتوز + گلوکز
ساکارز همان قند و امتنان است ، لاکتوز قند حاضر در شیر است و مالتوز قندی است که در جوانهء جو یافت می شود . نقش هر سه آنها باب بدن ضمیر اول شخص جمع انرژی زایی است .
مهمترین پلی ساکارید ها عبارتند از 1- نشاسته 2- گلیکوژن 3- سلولز که مونومر هر سه آنها گلوکز است ولی نحوه اتصال و آرایش مونومرها در آنها متفاوت است .
نشاسته مولکولی بسیار بدرام و با شاخه های جانبی است ؛ شکر ذخیره ای گیاهان است و عمده غذای ما را تشکیل می دهد ( نان و برنج و سیب زمینی و حبوبات و...) که باب پیکر ما نقش انرژی زایی دارد .
گلیکوژن ازگ های جانبی بیشتری انتساب به سمت نشاسته دارد ، قند ذخیره ای جانوران و قارچ ها است و در بدن ضمیر اول شخص جمع در ماهیچه ها و کبد بود دارد
به سمت بند های سلولزی موجود در غذا الیاف گفته می شود . الیاف برای کار آراسته روده ها ، راحتی کار گوارش و جلوگیری از یبوست مفید هستند و باید جزئی از غذای ما باشند .
ویژگی مشترک همه لیپید ها ماء گریز بودن آنهاست . چربی که ضمیر اول شخص جمع نام می بریم در اصل تری گلیسریدها هستند که از 3 اسید روغنآلود + یک مولکول گلیسرول تشکیل می شوند .
لیپید ها خود 4 سنخ اند 1- تری گلیسری ها 2- فسفولیپیدها 3- شمع ها 4- استروئیدها .
تری گلیسریدها در بدن ما در بافت ها چربی به عنوان ذخیره انرژی یافت می شوند .
فسفولیپیدها شبیه تری گلیسریدها هستند با این اختلاف که به سمت جای یکی از اسید های چرب یک گروه فسفات قرار می گیرد ، این امت فسفات دارای پاس الکتریکی است و باعث قطبی شدن مولکول می شود . این سنخ مولکولها یک سرآب دوست و یک سرآب گریز دارند . فسفولیپیدها باب ساختمان غشاء سلولها استعمال دارند .
موم ها به خاطر داشتن زنجیرهء اسید روغنآلود طولانی تر نسبت به بقیه لیپیدها ماء گریز تر هستند و برای حراست و تنپوش و عایق بودن مناسب هستند .
کلسترول یک سنخ استروئید است که قالب چند حلقه ای دارد و سایر استروئید ها باب اصل مشتقاتی از کلسترول هستند .استروئید ها در ساختار غشاء یاخته و نیز در ساختمان هورمونهای استروئیدی پرتره دارند .
پروتئین ها را از تماشا پرتره آنها در بدن تقسیم بندی می کنند( به 7 دسته ) :
پروتئین های ساختاری مثل : تار عنکبوت .. ابریشم .. تاک .. ناخن ها و ...
پروتئین های انقباضی باب ماهیچه های ضمیر اول شخص جمع .
پروتئین های ذخیره ای مثل : آلبومین در سفیده تخم پرنده .. گلوتن در گندم .. کازئین باب شیر .
پروتئین های دفاعی که نیز پاتن ها و گاماگلوبولین ها هستند .
پروتئین های جابجایی دهنده مثل : هموگلوبین خون ( که بهر گلوبین آن پروتئینی است و بخش بازهم آن آهن است .
پروتئین های نشاسته ای مثل هورمون ها .
پروتئین های آنزیمی که مهمترین پروتئین ها هستند مثل : آنزیمهای گوارشی
پراکسید هیدروژن از محصولات جانبی جگر است ، این ماده بسیار سمی است و سریعآ میانجیگری آنزیمی به نام کاتالاز به سمت آب و اکسیژن تجزیه می شود .
آنزیم ها دو دسته اند 1- برون سلولی ( مثل آنزیم های گوارشی و 2- درون سلولی ( الگو کاتالاز ) .
آنزیم ها 5 ویژگی دارند :
1بیشتر آنها پروتئینی هستند .
2عمل اختصاصی دارند .
3از هر کدام آنها بارها استعمال می شود
4به تغییرات دمایی حساسند .
5به تغییرات PH ( اسیدی و قلیایی ) محیط حساسند .
آنزیم شکل سه بعدی ویژه ای دارد ، در بخشی از آن مولکول واکنش دهنده ( پیش ماده ) می تواند متصل شود که به ثانیه جایگاه فعال گوئیم . جایگاه فعال کاملآ مکمل مولکول پیش ماده است . ( دلیل عمل اختصاصی آنزیم ها ) ماده ای که بعد از اجرا واکنش از آنزیم جدا می شود فرآورده ( بار ) نامیده می شود
تمام عاملی که احتمال برخورد آنزیم و پیش جرم را زیاد آهسته ، سرعت عمل آنزیم را زیاد می کند مثل : افزایش دما یا افزایش تراکم پیش ماده ها .
بعضی ویتامین ها و مادهها معدنی ، اتصال پیش ماده و آنزیم را تسهیل می کنند .
بعضی سم ها الگو سیانید و آرسنیک یا حشره کش ها جایگاه فعال آنزیم را اشغال و از اتصال پیش ماده به آنزیم جلو گیری می کنند.
موارد استعمال از آنزیمها :
1باب پوردهای ماشین لباسشوئی لیپاز و پروتئاز بکار می جدول
2پروتئازها برای نرم کردن لحم و یا پوست کندن ماهی و یا ستردن موهای
3 آمیلازها برای تبدیل نشاسته به سمت قندهای شیرین در تهیه شکلات و شیرینی
4سلولاز برای نرم کردن مواد گیاهی و خارج کردن پوسته دانه ها در کشاورزی
5کاتالاز برای ساختن ابر باز کنش انرژی زا:واکنش هایی هستند که باب انها انرژی پدیدآوری میشود. اثر های انرژی خواه: اثر هایی هستند کهخ نیاز به سمت انرژی دارند آگار:نوعی ماده از جنس جتبک های قرمز است که پس از آمیخته کردن با آب به چهره یک ژله سفید در می آیدو از ثانیه میتوان به عنوان محیط کشت باکتریها استفاده کرد. آدنین:باز آلی دو حلقه به پیشه رفته درdnaوrna
سوال 1: ویژگی آنزیم ها را بسط دهید ؟
سوال :پروتئین ه